Bir insanın zekasında gerilikten söz edilebilmesi için öncelikli olarak yapılması gereken işlem IQ testinin yapılmasıdır. Bu testte kişi 70’in altında bir puan alması halinde genel anlamda bir zeka geriliğinden bahsetmek mümkün olacaktır. Sağlıklı bir insan QI testinden 100 ve üzerinde bir puan almakta ancak günümüzde bir zeka geriliğinden bahsetmek içinde % 75 kısmına neden olduğu tam olarak bilinmemektedir.
Zeka geriliği doğuştan da olabilir sonradan da gelişebilir. Buradaki sebepler ise aşağıdaki listede olduğu gibi gösterilebilir.
- Kalıtsal nedenler
- Kromozom sayısının fazlalığı
- Erken doğum
- Annenin gebeyken kullandığı ilaçlar
- Gebeyken maruz kalınan radyasyon, kuşun, cıva zehirlenmesi
- Hamilelik sırasında kapılan çeşitli bakteriler, hastalıklar.
- Bebeğin doğum anında biyolojik olarak meydana gelen kazalar (oksijensiz kalması)
- Sonradan oluşan kazalar, ağır travmalar, ciddi beyin hasarları
- Ağır sarılık vakaları
- Gebelik sırasında uyuşturucu madde kullanımı (eroin, kokain, çeşitli uyuşturan madde kullanımı)
- Akraba Evlilikleri
- Bebeğin doğumdan önce veya sonra vücudunun ani ve şiddetli ateşe maruz kalması ve yüksek basınç
- Annenin gebelik sırasında kızamıkçık geçirmesi, enfeksiyon kapması.
Bir bireyse zeka geriliği görüldüğünde onun öğrenme becerileri ciddi anlamda etkilenecek ve düşecektir. Bunun içinde belli bir yaştan sonra teşhisi oldukça kolay olur. Zeka geriliğinin etkilediği bir takım durumlar vardır. Örneğin dikkat eksikliğine neden olabilir. Bunun yanı sıra kişide anlama ve algılama konusunda kayıplar yaratabilir, konuşmada ve hafıza da hasarların olması gibi durumlarla karşılaşılmaktadır.
Günümüzde zeka engelli kişilerin de eğitimlerinin sürdürülebilmesi için özel rehabilitasyon merkezleri hizmet vermektedir. Alınacak sağlık raporuyla birlikte kişi RAM’ a başvurarak bu özel rehabilitayon merkezlerinden çocuklarının eğitimi için başvuruda bulunabilir.