İnsanın günlük yaşamı içerisindeki aktivitelerini ve ihtiyaçlarını yerine getirebilmek için belli bir zeka düzeyine sahip olması gerekir. Bunun içinde sağlıklı bir insanın zekası ihtiyacı olabilecek her türlü şeyi de karşılayabilir. Burada zihinsel engellilik nedir? Açıklamasının yanı sıra zeka konusunun da detaylıca işlenmesinin gerekli olduğunu düşünüyorum. Bunun içinde zeka konusunu ele alarak başlayalım.
ZİHİNSEL ENGELLİLİK NEDİR?
Zeka: İnsanın doğumundan itibaren var olan ve sürekli olarak insan büyüdükçe gelişimini sürdüren bir güçtür. İnsan zaman içerisinde kendisini anlar ve yapabileceklerinin farkına varır. Farkına varmış olduğu bu durumlardan sonuçlar çıkararak uyum içerisinde yaşamanı sürdürür. İşte bu noktada zihinsel engellilik nedir? Sorusunun da tanımlaması yapılabilir. Yani bir insanın doğum öncesinde, doğum sonrasında ya da doğumdan sonra çeşitli nedenlerden dolayı gelişiminde ortaya çıkabilecek yetenek çözememe, dikkatsiz hareket etme ve buna bağlı durumları idare edememe gibi faktörlerin bir araya gelmesiyle zeka geriliğinden söz edilebilir. Zihinsel engelliler kişisel bakıma ihtiyaç duyarlar, çevre ile iletişim hiç yoktur. Kısacası duygusal motor becerileri konusunda yaşıtlarına göre çok daha geç ve yavaş ilerler. Zeka ile birlikte insan kendisini ve çevresini tanımaya başlar olayları ve yaşadıklarını muhakeme eder.
Bir insanda zeka geriliğinden söz edebilmek için 3 temel özelliğin tespit edilmesi şarttır.
- Genel zeka işlevinin belirgin derecede ortalamanın altında olması.
- Yaşadığı toplumdaki kendi yaş grubu ile kıyaslandığında toplumsal beceriler, sorumluluk, iletişim kurma, günlük beceriler ve kendi kendine yeterlilik gibi alanlarda geriliğin olması.
- 18 yaşından önce başlaması.
Zihinsel Engelliğin Sebepleri Nelerdir?
Zihinsel engelliğin pek çok nedeni vardır ve bu nedenler ise zihinsel engelliliğin % 90’ını oluşturur.
Doğum Öncesi Oluşan Nedenler:
Doğum öncesinde meydana gelen nedenlerle ilgili olarak ise şu etkenler ortaya çıkacaktır. Annenin yaşı, beslenmesi,gebeliğinde kullanmış olduğu ilaçlar, radyasyon, içki,sigara,uyuşturucu kullanımı, psikolojik nedenler, akraba evlilikleri, Zehirlenmeler, Kazalar, travmalar,Anne-çocuk arasındaki kan uyuşmazlığı
Doğum Sırası Oluşan Nedenler:
Erken ya da geç doğum, Kordon dolanması, Güç ve riskli doğum, Vakum-forseps gibi aletlerin özellikle uzman olmayan kişilerce kullanılması, Doğumun hijyenik olmayan ortamlarda yapılması
Doğum Sonrasında Oluşan Nedenler:
Çocuğun geçirdiği hastalıklar (menenjit, beyin iltihabı),Zehirlenmeler, Hastalıklarda yanlış ve geç müdahale, Beslenme bozuklukları (yetersiz ve dengesiz beslenme), Kazalar, travmalar ve yetersiz çevre koşulları v.s.
ZİHİNSEL ENGELLİ RAPORU
Engelli raporu bir kişinin engel durumunun ispatı için verilir. Dolayısıyla zihinsel engelli raporu alabilmek içinde doktor kontrolü gerekir. Bunun için sağlık bakanlığının yetkilendirmiş olduğu hastaneler bulunuyor. Bu hastanelerden herhangi birisine girerek başvuru işlemlerinizi başlatabilir ve zihinsel engelli raporu alabilirsiniz. Yetkilendirilmiş hastanelerdeki sağlık kuruluna başvurduğunuz da size vereceği formu doldurarak süreci de başlatmış olursunuz.
ZİHİNSEL ENGELLİ HAKLARI NELERDİR?
Engellilik sağlık raporu ile belirlenecek bir durumdur. Dolayısıyla sizin engel durumunuz eğer ki tespit edilmişse burada % 40’ın üzerinde bir sonucun olması gerekir. Bu raporla birlikte tüm engellilerin yararlanmış olduğu haklardan faydalanabilirsiniz. Sitemiz üzerinde zihinsel engelli hakları ve bunun gibi diğer engellilerin haklarına da erişim sağlayabilirsiniz.