Zihinsel engelli bireylerin öğrenme güçlüğü yaşadıkları biliniyor. Bu öğrenme güçlüğünü yaşamalarındaki etkenlerin başında ise dikkat eksikliği, anlama, algılama ve konuşmadaki yetersizlik beyinde belleğin hasarlı olması. Engelli bireyler devlet tarafından desteklendiği için özel eğitim kurumlarına yönlendirilirle ya da kaynaştırmalı sınıflarda eğitim almaları sağlanır. Zihinsel bir engellinin geç öğrendiklerinden dolayı da eğitimleri sırasında konular öğretmen tarafından sürekli olarak tekrar edilir.
Zihinsel engellilerin aileleri bu tanı çocuklarına konduğu zaman ilk olarak benimsemek istemezler. Çünkü bu durumun kabullenilmesi çok zor bir konudur. Böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında dışlanma ve kabul edilememe gibi bir durumun oluşacağı kanısına varırlar. Böyle durumda aile kendisini artık dış dünyaya karşı soyutlamaya başlayacak ve farklı tavırlar içerisine girecektir. Ailenin bu şekilde bir durum içerisine girmesi durumunda ise psikolojik destek alması önemlidir.
Gelelim başlığımız olan zihinsel engellik türleri hakkında bilgi vermeye.
Hafif Zihinsel Engelli
IQ ölçümünde seviye 55 ile 69 arasında ise bu durumda hafif zihinsel engellilik hali gerçekleşmiş olacaktır. Hafif zihinsel engelli bireylerin devlette de çalışması mümkündür. Farklı meslek gruplarında da çalışabilirler. Eğitimlerine baktığımızda ise okuma ve yazma becerileri vardır. Ancak matematik konusunda sınırlı olacaklardır. Hafif engellilerde fiziksel anlamda sağlam insanlarla herhangi bir fark yoktur. Spor alanında da üstünlük sağlayabilirler.
Orta Derece Zihinsel Engelli
IQ ölçümlerinde zeka seviyesi 40–54 arasında olan bireylerdir. Orta derecede zihinsel engeli olan kişiler özürlü olarak kabul edilirler. Okuma ve yazma becerilerinde güçlükler yaşarlar. Matematik becerileri yok denecek kadar da azdır. Basit görevleri bazı durumlarda yerine getirebilirken zor görevleri de yapamazlar. Orta derece zihinsel engelli kişiler beslenme durumunu zor olsa da öğrenebilirler. Genelde aileleriyle yaşadıkları gibi tek başlarına yaşayabilmek gibi durumları söz konusu değildir. karar yetileri olmayacağından dolayı da güçlü çekeceklerdir.
Ağır Derece Zihinsel Engelli
Tam olarak zihinsel engelli sayılan gruptur. IQ seviyeleri 20–39 arasındadır. Tek başına yapabilecekleri hiçbir faaliyetleri yoktur. Ağır derece zihinsel engelli çocuklar için teşhis doğum öncesinde ya da hemen sonrasında konulmaktadır.