[ad_1]
Yaptırımlara rağmen, Çinli ağ ekipmanı üreticileri önemli bir büyüme yaşıyor. ZTE ve Huawei’nin satışlardaki büyümesi, bugünlerde yayınlanan çok iyi finansal raporlarla sonuçlandı.
Ağ altyapısının en büyük ikinci üreticisi olan ZTE, geçtiğimiz yıl içinde hisse fiyatında yüzde 61’lik bir artış gördü. 2023’ün ilk çeyreğinde %28,5 işletme karı artışı ve satışlarda %4,3 artış elde etti.
Öte yandan, Avrupalı rakipler Ericsson ve Nokia’da düşüş görüldü. Geçen yıl hisselerinin değeri sırasıyla %30 ve %22 düştü. 20 Temmuz’da Nokia, son 12 ayda gelirinde %3’lük bir düşüş bildirdi. Aynı zamanda karlar da %16 düştü. İsveçli Ericsson işletme karında %62’lik bir düşüş bildirdi ki bu daha da kötü.
Hisse değerindeki keskin düşüş şaşırtıcı değil. ZTE ve Huawei büyümesinden farklı olarak Nokia ve Ericsson, finansal sonuçlara beklentiler doğrultusunda ulaşıldığına dikkat çekti. Yine de, piyasa açıkça bu görüşü paylaşmıyor.
Özel bir şirket olan yani borsaya kote olmayan Huawei’nin verileri bu durumda diğerleriyle doğrudan karşılaştırılamaz. Henüz, Asya zamanları şirketin 5G ağlarının ve 5G’ye dayalı özel IoT ağlarının inşası için 6.000 sözleşme imzaladığını bildirdi.
Daha da ilginç olanı, bu rakamların yalnızca Çin pazarına ait olması. AB pazarında, Huawei’nin 5G ağlarının inşası için birkaç düzine sözleşmesi var. Bazıları zaten inşa edildi, ancak çoğunluğu inşaat aşamasında.
ZTE ve Huawei büyümesi, Asya’da 5G teknolojisine yönelik artan talepten kaynaklanıyor
Washington’un bariz siyasi baskısı altında Huawei’yi yasaklayan tek iki ülke İngiltere ve İsveç. Almanya ise böyle bir hamlenin yol açabileceği tüm sonuçları yüksek sesle dile getiriyor. Huawei’nin ekipmanlarının ağlarından çıkarılmasının maliyeti önemli maliyetlere yol açacaktır. Örneğin, Vodafone Almanya, yalnızca kendi ağlarının milyarlarca Euro zarar göreceğini bildirdi.
Haftanın Gizchina Haberleri
Nokia ve Ericsson’un gelirindeki düşüşün başlıca nedeni, 5G ağlarına yönelik zayıf operatör talebidir. Bu, Batı’daki nispeten yavaş uygulamanın bir sonucudur. Dünyanın diğer ucunda, yani Asya’da, özellikle Çin, Japonya ve G. Kore’de ilgi hızla artıyor. ZTE ve Huawei’nin büyümesi de böyle bir durumun doğrudan sonucu. Komşu ülkelerden bazıları da 5G hizmetlerine olan talebin hızla arttığını bildiriyor. En önemli pazarlardan biri, dünyanın en büyük ikinci nüfusuna sahip olan Hindistan’dır.
Yalnızca Çin’de 700 milyon kişi şimdiden 5G hizmetlerine abone oldu. Ayrıca 2,9 milyon 5G baz istasyonu hedefine planlanandan altı ay önce ulaşıldı. Üstelik Çin’deki her büyük şehir artık 5G sinyaliyle kapsanıyor. Bu genellikle dünyanın geri kalanında durum böyle değildir. Böyle bir durumun nedeni, birçok faktörün neden olduğu, görünüşe göre daha yavaş benimsenmesidir.
AB ve ABD’den daha büyük olan Çin şehirlerinin boyutunu akılda tutmak gerekir. Bu nedenle, böyle bir davanın etkisi daha da şok edicidir.
5G ağlarının büyümesi Asya’da ABD ve AB’den daha hızlı
AB’de taşıyıcıların 5G teknolojisini hızlandırma mücadelesine hâlâ tanık olabiliyoruz. Bu tür birçok ağ, mevcut 4G altyapısı üzerine kuruluyor. Projeler 2019’da başlasa da, bağımsız 5G ağları oluşturma süreci açıkça daha fazla zaman alacaktır.
Her zaman salgını suçlayabiliriz, ancak Çin’in daha da katı kısıtlamalar ve tecritlerle ABD ve AB’den çok daha hızlı 5G ağları kurmayı başardığı açık. ZTE ve Huawei’nin büyümesi, yaptırımların ve ticaret savaşlarının baskısı altında bile iyi işlerin yapılabileceğini gösteriyor.
[ad_2]