Devletimiz engelli vatandaşlara ve yakınlarına bazı hakla tanımaktadır. 18 yaş altı özürlü yakını aylığı, devletimizin vatandaşlarına sunduğu imkanlardan biridir. Yetişkin engellilerin yakınlarının maaş aldığı bilinmektedir. 18 yaşından küçük olan çocukların maaş alması gibi ona bakmakla yükümlü olan anne baba veya diğer yakınlarının da maaş alabilmesi çok büyük bir yardımdır. Evinde bakıma muhtaç, engelli birey olan kişilerin çalışması da zor olmaktadır. Normal sigortalı iş yapabilmesi için evden çıkması gerekir, engelli çocuğunu bırakamayacağı için çıkması sorun olur. Böyle bir durumda hayatını devam ettirebilmesi için maaşa ihtiyacı vardır.
Devlet, vatandaşının bu durumunu gözeterek mağdur olmaması için çalışmalar yaparak yakınlarına aylık bağlamaktadır. Engelli çocukların ihtiyaçları da o nispette fazla olmaktadır. İhtiyaçların karşılanması için maddi imkana ihtiyaç olduğundan 18 yaş altı özürlü yakın aylığı çok büyük bir açığı kapatmaktadır. Devletin imkanından yararlanabilmek için ilk adım olarak ilgili kuruma raporla başvuru yapılmalıdır. Sahte raporlar veya usulüne uygun olmayan raporlarla maaş almaya kalkmak devletten haksız yere gelir elde etmek olacaktır. İlerleyen zamanlarda haksız yere elde edilen maaşlar ve hakla geri alınacaktır.
18 Yaş Altı Özürlü Yakın Aylığı İçin Nereye Başvuru Yapılır?
Özürlü olan kişilerin maaşları ile ilgili hükümler 2022 sayılı kanunla belirlenmiştir. 2022 sayılı kanuna göre engelli kişilerin aylık bağlama işlemleri, defterdarlıklarda ve mal müdürlükleri aracılığıyla yapılmaktadır. Valilik ve kaymakamlıklarda bulunan defterdarlık ve mal müdürlüklerine başvuru evrakları ile başvuru yapılmalıdır. Kurumlar:
- Vatandaşlardan alınan başvuru evrakını
- İl veya ilçe idare kurulu tarafından verilen muhtaçlık kararını Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğüne ulaştırır.
Evrak geliş sırasına göre yapılan incelemeler neticesinde, 18 yaş altı özürlü yakını aylığı bağlanır.
18 Yaş Altı Özürlü Yakını Aylığı İçin Başvuruyu Kimler Yapabilir?
18 yaş altında özürlü yakını bulunan kişilerden;
- SSK, Bağ-kur veya Emekli Sandığı gibi herhangi Sosyal Güvenlik Kurumundan aylığı ve geliri bulunmayan
- Sosyal Güvenlik Kurumuna prim ödemesi olmayan
- 2022 sayılı kanundaki muhtaçlık sınırından az geliri olanlar
- Muhtaçlık durumunda olduğu valilik veya Kaymakamlık tarafından tespit edilen
- Engelli çocuğun özrü yüzde 40 ile yüzde 100 arasında olanların yakınları başvuru yaparak 18 yaş altı özürlü yakın aylığı alabilme şansına sahip olur.
18 Yaş Altı Özürlü Yakını Aylığı Başvurusu İçin Gerekli Evraklar
Özürlü yakının başvuru yapabilmesi için bazı evraklara ihtiyaç vardır. Bunlar:
- Bakıma muhtaç özürlü aylığı başvuru formunun doldurulması gerekir.
- Formda bulunan aylık istek dilekçesi başvuru yapan yakın tarafından doldurularak imzalanır.
- Formda bulunan muhtaçlık belgesi yetkili il veya idare kurullarınca doldurulur.
- Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminden veya il ilçe mahalli maliye teşkilatlarından alınan vukuatlı nüfus kayıt örneği forma eklenir.
- Özürlü kişi adına sağlık kurulu raporu verme yetkisi bulunan hastanelerden birinden Özürlü Sağlık Kurulu raporu alınmalıdır.
Yukarıdaki bütün evraklar eksiksiz olarak temin edilmelidir. Eksiksiz doldurulduktan sonra ilgili makama onaylattırılır. 18 yaş altı özürlü yakını aylığı için başvuru evrakların yetkili bakama teslim edilmesiyle gerçekleştirilmiş olur.
18 Yaş Altı Özürlü Yakını Aylığı Bağlama Süreci Nasıl İşler
Başvurunun kabul edilmesi için öncelikle durumun kanunda belirlenen şartlara uygun olup olmadığına bakılmalıdır. Uygun şartları olanların başvuru süreci şöyle ilerler:
- İlk adım; İl defterdarlıklarından veya ilçe malmüdürlüklerinden alınan sevk kağıdıyla rapor vermeye yetkisi olan hastanelerden sağlık kurulu raporu almak için gidilir. Sevk kağıdı olmadan gidildiğinde rapor için ücret alınır.
- İkinci adım; 2022 sayılı kanuna göre hazırlanmış başvuru formu doldurulur.
- Üçüncü adım; Başvuru formu ve 18 yaşından küçük olan kişinin Özürlü Sağlık Kurulu Raporu malmüdürlüklerine veya defterdarlıklara teslim edilir.
- Dördüncü adım; İl veya ilçe İdare Kurulu başvuruyu yapan yakının muhtaç olup olmadığını inceleyip raporlanır.
- Beşinci adım; yakının muhtaç olduğunun tespit edilmesinden sonra Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Müdürlüğüne başvuru evrakları gönderilir.