Dünyanın çeşitli bölgelerinde yetişen fakat ülkemizde pek rastlanmayan birçok egzotik meyveler yetişmektedir. Birbirinden farklı lezzetleri barındıran ve çeşitli renklerde olan bu meyveler genellikle tropikal iklimlerde yetişmektedir. Bu meyvelerin görünüşleri insanda tadına bakma isteği uyandırmaktadır.
Egzotik Meyveler
Adını duymadığımız egzotik meyveler lezzetlerinin yanında bağışıklık sistemini geliştirmeye ve insan sağlığına birçok faydaları olmaktadır. Kısaca bu egzotik meyveler hakkında bilgi sahibi olalım.
Jackfruit
Hindistan’da yetişen ve Hindistan’a özgü bir meyve olan jackfruit Hindistan halkı tarafından çok beğenilmektedir. Muzun ve üzümün karışımı olan bir tadı var. Sağlık yönünden de birçok faydaları olmaktadır. Jackfruit meyvesi Asya ülkelerinin birçoğunda kızartılıp yenilmektedir.
Durian
Çok lezzetli olan fakat yenilmesi çok zor bir meyvedir. Kabuğunun çok sert olması ve kokusunun çok kötü kokması nedeniyle yenmesi zor bir meyvedir.
Rambutan
Güney Asya’da yetişen Rambutan meyvesi bu yerlerde çok sevilmektedir. Güney Asya’nın en sevilen meyvelerindendir. Meyvenin üst kısmı kırmızı renkte tüylü ve orijinal görünümlü bir meyvedir. Kırmızı renkte olan kabuk içerisinde üzüme benzer meyvesi bulunmaktadır.
Cupuaçu
Cupuaçu meyvesi yağmurlu Amazon ormanlarında yetişmekte ve yağlı bir yapıya sahiptir. Tat olarak ananas ve çikolata karışımı bir tadı vardır. Cupuaçu meyvesinin aroması ve kokusunun güzel olması nedeniyle Kozmetik sektöründe de kullanılmaktadır.
Marula
Afrika Kıtasının kurak ve sıcak ikliminde yetişen marula çok sulu olması ile bilinmektedir. Çok bekletildiğinde içerisinde alkol oluşan bu meyvenin fazla tüketilmesi durumunda sarhoşluk hissi vermektedir.
Pitaya
Egzotik meyveler arasında yer alan Pitaya renginden ve yapısından dolayı oldukça fazla sevilmektedir. Güney Amerika ve Orta Amerika kıtasında çok fazla yetiştirilmekte, görünüm olarak kivinin renk değişimine benzemektedir.
Safou
Egzotik meyvelerden biride Afrika’da yetişen safou avokado ile benzerliğe sahiptir. Yüzeyi mor renkte ve elips şeklinde olup tere yağ kıvamında yağlı bir meyve özelliğini taşır. Safou meyvesi çiğ yenildiği gibi pişirilerek te yenilmektedir.
Bael
Bael meyvesi genellikle Hindistan’da yetiştirilmektedir. Bael meyvesinin olgunlaşması yaklaşık bir yıl sürmektedir. Tat olarak Marmelat tadın da olmakta, salatalarda taze veya kurutularak ta yenilmektedir.
Passion Fruit
Bir diğer adı a çarkı felek olan Passion fruit meyvesi kabukları mor renkte içi çok çekirdekli bir meyvedir. Aroma yönünden çok lezzetli olan meyve genel olarak meyve suyu olarak tüketilmektedir.
Çerimoya
Dünyanın en lezzetli meyvesi olarak bilinen çerimoya ülkemizde de tanınmaya başlandı. Güney Amerika ülkelerinde yetişir. Bilim adamları Dünyanın en besleyici yiyeceklerinden biridir açıklamasını yapmışlardır.
Mucize Çilek
Bu meyve yenildikten sonra sirke bile içebilirsiniz. Bir adet Mucize çilek yemeniz durumunda saatler süren bir tadı bulunur.