Bir çocukta geç konuşmadan bahsedebilmek için ölçü yaşıtlarıdır. Çünkü hemen hemen her çocuk aynı yaşlarda konuşmaya başlar. Bazı çocuklar ise olması gerektiğinden daha önce konuştuğu için onlar istisnai olarak değerlendirilebilir. Eğer ki çocuğunuz bulunduğu yaşa göre beklenen uyumu gerçekleştirmiyorsa bunu bir konuşma bozukluğu olabileceği düşünülebilir ancak bu demek değildir ki çocuğunuz konuşmayacak. Bunun içinde öncelikli olarak sabır önemli bir durumdur. Çünkü çocuğun geç konuşmasının önünde bir takım engeller olabilir. Bunları aşağıda sizlere şüphelenilecek durumlar ve ailesel faktörler olarak ayrı ayrı belirteceğiz.
Bir çocuğun konuşabilmesi için öncelikli olarak dil becerisinin gelişmiş olması ve ses üretiminin gerçekleştirmesi gerekir. Dolayısıyla konuşma işlevini yerine getirecek olan organlarda herhangi bir bozukluğun olmaması gerekir. Örneğin zeka, işitme, görme ve ağız boşluğu gibi. Hatta bunları besleyen sinirler ve kasları da bu grupta göstermek mümkündür. Bunlardan bir tanesinde bile bozukluk varsa bu çocuğun konuşmasını doğrudan etkileyecek olan faktörler olarak gösterilebilir.
Çocuklarda konuşmada gecikmenin en önemli nedenlerinin başında işitme kaybı olabilir. Çocuk duymuyor ya da az işitiyorsa bu durumda konuşması da beklenemez. Bu durumun tespiti çocuğun ilk doğduğu aylarda yapılacak olan işitme testi ile tespit edilebilecektir. Peki gecikmiş olan konuşmaya neden olan faktörler nelerdir?
Geç Konuşmaya Neden Olan Faktörler Nelerdir?
- Ailede bir dil sorunu yaşanıyorsa
- Gelişimde bir sorun varsa
- Çocuk erken doğum olmuşsa ya da büyümesinde bir gerilik söz konusu ise
- İki dil konuşulması
- İşitme kaybı
- Dil bağı
- Damakta yarıklık
- Ağız içi problemler
- Zeka geriliği
- Otizm
- Uyaran eksikliği
- Çocuğun üzerine fazla titreme
Geç Konuşmadan Şüphelenilecek Faktörler Nelerdir?
Bebekler genelde 6 aylığa kadar anlamsız sesler çıkarırlar. Ancak çocuğun ses çıkarıyor olması onun işitme sorunu yaşamadığını bize göstermez. Sağlıklı bir bebekten söz edebilmek için yukarıda da belirttiğimiz gibi işitme testinin mutlaka yapılması gerekir.
- Bebekler 6-12 ay arasında ba – ma gibi anlamlı sesler çıkarmaya başlamalıdır.
- Bebek bir yaşına girdiğinde artık evet ya da hayır gibi sözcükleri birbirinden ayırabilmeli ve ona ismiyle çağrıldığında bakmalıdır.
- 1 – 1,5 yaş arasındaki çocuklar baba – dede gibi kelimeleri kullanırlar.
- 2 yaşındaki bir çocuğun kelime dağarcığında 5-10 kelime olmalıdır.
- 2 -3 yaş arasında iki kelimeyi bir araya getirerek konuşabilirler. Örneğin anne nerde, bu kim, benim topum vs.
- 3 yaşından sonra artık bebeğin kelimeleri yabancılar tarafından da anlaşılmalıdır.
- 4-5 yaş arasında artık olayları anlatabilmesi gerekir
- 7 yaşında ise karmaşık bir olayı dahi anlatabilmelidir.
Yukarıda 7 yaşına kadar bebeklerin süreçleri hakkında bilgiler verdik.