Cep telefonunun bataryası, cihazın en önemli parçalarından biridir. Counterpoint Research’ün yakın tarihli bir raporuna göre, Hintlilerin %70’inden fazlası pilleri bittiğinde endişe duyuyor . Ayrıca diğer elektronik aletler gibi cep telefonu pilleri de yanlış kullanıldığında değerini yitirmektedir. Peki cep telefonu bataryamızı nasıl kullanacağız ? Bu, bu makalenin cevaplamaya çalıştığı büyük bir soru.
1. Dikkatlice Şarj Edin
Cep telefonunu her seferinde tamamen şarj edip şarjda bırakmanın pil ömrünü etkileyeceği konusunda uyarılar yapılmıştır. Ancak, bu yalnızca nikel-kadmiyum (Ni-Cd) pil kullanan cihazlar için geçerlidir. İlk yıllarda şarj edilebilir piller, esas olarak nikel hidroksit ve metal kadmiyumdan yapılan Ni-Cd pillerdi. Basitçe söylemek gerekirse, güç birçok kez bitmediğinde veya tam olarak şarj edilmediğinde, pil kapasitesi şarj olurken ve güç kapatılırken gücü “hatırlayacaktır”. Daha sonra bunu sırasıyla maksimum ve minimum güç değeri olarak kabul edecek ve bu da pil kapasitesinin azalmasına neden olacaktır.
Ancak artık ağır metal kirliliği, yüksek ağırlık ve düşük enerji yoğunluğu nedeniyle Ni-Cd piller kullanılmamaktadır. Artık bunların yerini Lityum-iyon (Li-iyon) piller alıyor . Cep telefonları çoğunlukla Li-ion pil kullanır. Li-ion piller için önlemler, Ni-Cd piller için olanların tam tersidir. Pili aşırı şarj etmeyin ve ayrıca her seferinde derin şarj ve deşarj etmeyin. Bir Li-ion pilin ömrü, şarj döngüsü ile ilgilidir. Güç %100’den %0’a düştüğünde, bir döngü elde edilir. Ne kadar çok döngü olursa, pil ömrü o kadar azalır.
Kullanıcıların yapması gereken, yeniden şarj etmeden önce pilin %0’a kadar bitmesine asla izin vermemektir. Bu şekilde, bir döngüyü tamamlamasını durdurun ve pil ömründen tasarruf edin. Doğrulanmamış raporlara göre, 250 döngüden sonra bir Li-ion pil ömrü önemli ölçüde azalacaktır. 300 – 500 döngüden sonra pil orijinal kapasitesinin %80’ine düşecektir.
2. Şarj cihazını doğru şekilde prize takın
Birçok cep telefonu kullanıcısı, şarj cihazını telefona ve ardından bir güç kaynağına takmanın belirli bir yolu olmadığına inanmaktadır. Peki, telefonunuzun pil ömrünü korumak istiyorsanız var. Önce fişi güç kaynağına bağlayıp ardından cep telefonuna bağlanmak için veri kablosunu kullanıyor musunuz? Veya önce veri kablosunu cep telefonuna bağlayıp ardından fişi güç kaynağına mı takıyorsunuz?
Doğru yol birincisidir. Kabloyu telefona takmadan önce şarj cihazını güç kaynağına takın. İşte nedeni;
Dünyanın çoğu bölgesinde kullanılan voltaj 110/120V veya 220/230V’dur. Bununla birlikte, cep telefonu şarj cihazlarının voltajı genellikle 5V dahilindedir. Cep telefonlarını şarj ederken, şarj cihazı yüksek voltajlı akımı bir transformatör aracılığıyla düşük voltajlı DC’ye dönüştürecek ve ardından cep telefonuna gönderecektir.
Şarj cihazı zaten cep telefonuna bağlıysa ve ardından güç kaynağına takılıysa, şarj cihazı kendi kendini ayarlama özelliğini kaybedebilir ve bu nedenle aşırı gerilim verebilir. Dalgalanmanın oluşması için gereken süre saniyenin milyonda biri olmasına rağmen, cep telefonunun pilinde uzun süre çok fazla hasara neden olabilir. Önce şarj cihazı takılıp ardından telefon bağlandığında, akımın kendisi sabit olmadığı sürece bu tür bir durum neredeyse hiç olmaz.
3. Telefonun fişini doğru şekilde çekin
Şarj ettikten sonra, önce hangisinin fişi çekilmelidir, telefon mu yoksa şarj cihazı mı? Kullanıcılar önce cep telefonunu fişten çekmelidir çünkü şarj cihazının fişten çekildiği anda ters bir anlık akım da üretilecektir. Bu, pilin eskimesini hızlandıracaktır.
İlke karmaşık görünüyor, ancak doğru takma ve çıkarma sırasını hatırlamak zor değil. Şarj cihazını, şarj kablosunu ve prizi bir bütün olarak ele almayı deneyebilirsiniz. Şarj olurken, cep telefonu “bağlıdır” ve tamamen şarj olduğunda cep telefonu “atılır”. Bu işlem çok daha güvenlidir.
4. Doğru şarj cihazlarını/kabloları kullanın
Cep telefonlarının günlük kullanımında doğru olduğunu düşündüğünüz ancak doğru olmayan bazı şarj yöntemleri vardır.
A. Şarj kablolarını ve şarj cihazlarını karıştırma
Eşleşen bir şarj cihazı olan bir cep telefonu satın almak yaygın bir uygulamadır. Ancak son yıllarda, bazı markalar artık çevre koruma adına şarj cihazları vermiyor. Bu, kullanıcıların şarj cihazlarını kendilerinin satın alması gerekeceği anlamına gelir.
Resmi şarj cihazının fiyatı genellikle çok yüksektir, bu nedenle birçok kişi daha ucuz olanları seçecektir. Kablo eşleşmiyorsa cep telefonu için gerçek bir sorun teşkil edebilir. Bu tür şarj cihazları kısa bir süre kullanıldıktan sonra cihazı şarj edemeyebilirler.
Şarj cihazı satın alırken normal markayı aramaya çalışın ve sahte şarj cihazlarını ucuza satın almayın. Sonuçta, sahte şarj cihazlarının içindeki konfigürasyonu söylemek gerçekten zor. Cep telefonunun ihtiyaç duyduğu akım ve voltajın şarj cihazınınkiyle eşleşmemesi çok muhtemeldir.
2. Oynarken şarj olmuyor musunuz?
Bazı insanlar, pili aynı anda boşaltmanın ve şarj etmenin kullanım ömrünü etkileyeceğini düşünür. Aslında, pilin ömrünü gerçekten etkileyen şey, oyun oynarken şarj etmenin neden olduğu ani sıcaklık artışıdır. Herkes bu deneyimi yaşayacak. Oyun oynarken veya hızlı şarjı kullanırken cep telefonları bazen ısınır.
Bir cihazı tek başına şarj etmek de cihazın ısınmasına neden olur. Bu, şarj edip oyun oynuyorsanız, cep telefonunun sıcaklık artışını iki katına çıkardığınız anlamına gelir. Bu pili öldürür. Dikkat!!!