Kaynaştırma denildiğinde özel eğitim ihtiyacı olan engelliklerin yetersizliği olmayan yaşıtlarıyla beraber eğitim almalarını ve bunu da resmi ve özel okul olarak eğitim kurumlarında sürdürebilmeleri halidir. Destek eğitim hizmetlerinin sağlanmış olduğu özel eğitim uygulamalarıdır.
Özel eğitim bedensel, zihinsel olarak değerlendirilebilir. Dolayısıyla bu tür çocuklar yaşıtları yönünden farklı gelişim yaşayabilirler. Bunun içinde tam zamanlı ve yarı zamanlı olarak yaşıtlarıyla birlikte okul süreçlerini devam ettirirler.
Kaynaştırma eğitimi yalnızca engelli çocukların genel eğitim ortamına yerleştirilmelerini sağlayan bir süreç değil bunun yanı sıra destek hizmetleri planlaması ve çeşitli düzenlemeleri gerektirir. Uygulamanın amacına baktığımız da ise engelli çocukların normal zeka seviyesinde olan arkadaşlarının arasında sosyal yönden bütünleşmesinin sağlanmasıdır.
Kaynaştırma eğitiminde özel gereksinimi olan bir öğrencinin de en az kısıtlayıcı ortamda eğitim hizmetinden faydalanması ve buna göre yaşıtlarıyla daha fazla bir arada bulunması esasına dayanmaktadır.
Kaynaştırmanın ilkeleri
- Okul müdürlükleri, öğretmenler ve diğer okul çalışanlarının öğrenciyi kabul etmeleri,
- Sınıf öğretmeninin olumlu tutumları,
- Sınıfların tüm öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde olması,
- Tüm öğrencilerin birlikte oynama, öğrenme, eğitimsel ve sosyal etkinliklere katılma fırsatlarının olması,
- Kaynaştırma sınıfındaki diğer öğrencilerin özel gereksinimi olan öğrenciler hakkında bilgilendirilmesi,
- Özel gereksinimi olan öğrenciye ve öğretmene gereksinimlerine yönelik destekleyici özel eğitim hizmetlerinin sunulması,
- Sınıftaki tüm öğrenci velileri ile iş birliği sağlanmalı.