Fen ödevi mi var? Evinizde bulunan malzemeler ile kolayca lav lambası yapabileceğiniz biliyor muydunuz? İstediğiniz renk, istediğiniz görünüme sahip hem de istediğiniz anda aktif laflar elde edebileceğinizi rahatlıkla söyleyebiliriz.
Lav lambası hem görsel olarak güzel bir görüntü verdiği gibi özellikle fen bilgisi öğretmenleri tarafından ders kazanımlarının yerine getirilebilmesi için kullanılabilecek etkili bir yöntemdir. Lav oluşumu, kimyasal tepkimeleri, karbondioksit( CO2) çıkışını ve sıvı maddeler arasındaki yoğunluk farkını öğrencilerinize gözlemletebilir, yaparak yaşayarak öğrenmelerini sağlayabilirsiniz.
Lav Lambası İçin Gerekli Malzemeler
- Lav lambanızın şeklini belirleyecek bir kap bu bir plastik şişe ya da kavanoz olabilir. Ne kullanacağınız tamamen sizin istek ve zevkinize kalmış.
- Bitkisel yağ ( Zeytin yağı vb.)
- Su
- İstediğiniz bir renk gıda boyası. Eğer gıda boyanız yoksa vişne aromalı meyve suyu da kullanabilirsiniz.
- Alka seltzer. Eczanelerde bulabilirsiniz, bunun yerine evinizde bulunan suda çözünen C-vitamini gibi tabletler varsa bunları da kullanabilirsiniz.
- Dik durabilen bir fener
Lav Lambası Nasıl Yapılır?
Lav lambası yapabilmek için önce kullanacağınız kabın üçte ikisini bitkisel yağ ile doldurunuz. Daha sonra gıda boyası kullanacaksanız boş kalan kısma su ekleyiniz. Su, bitkisel yağ ile aralarında bulunan yoğunluk farkı nedeni ile dibe batacaktır. Su eklendikten sonra yeterli miktarda gıda boyası ekleyiniz.
Eğer gıda boyası yerine meyve suyu kullanacaksanız lambanıza su koymanıza gerek yok kullanacağınız kabın üçte biri kadar meyve suyu koymanız yeterli olacaktır. Elde ettiğiniz karışımı, kullanacağınız fener üzerine fener açık konumda iken yerleştirin. Son olarak lav lambasını tamamlayabilmek için alka seltzer tabletini birkaç parçaya bölerek karışımın içerisine atın ve lav lambanız hazır.
Lavların tekrarı için içerisine tablet atmaya devam etmeniz gerekmektedir.
Fen Bilgisi Dersi Kapsamında Öğrenciler Ne Öğrencek
- Maddelerin kendine has belirli bir yoğunluklarının var olduğunu öğrenir.
- Farklı yoğunlukta bulunan maddelerin yoğunluk farkı nedeni ile birbirlerine karışmadığını gözlemler sonucu keşfeder.
- Suyun yoğunluğunun, bitkisel yağın yoğunluğundan daha fazla olduğunu bu nedenle dibe çöktüğünü gözlemleyecek.
- Gıda boyası, meyve suyu ve tabletin bitkisel yağdan etkilenmeden dibe çöktüğünü fakat su içerisinde tepkimeye girdiğini yani sudan etkilendiğini gözlemleyecek.
- Kimyasal tepkimelerde gaz çıkışını oluşan lav şekilleri ile gözlemlenmiş olacak. Oluşan lavlar karbondioksit çıkışı nedeni ile oluşmaktadır.