[ad_1]
İletişim alışverişinde bulunduğunuzda kaç kez hüsrana uğradınız, ancak aynı mesajlaşma platformunu kullanmıyorsunuz? Viber kullanıyorlar ve siz WhatsApp’tan haberdar oluyorsunuz. Veya belki Telegram, Signal veya başka herhangi bir sohbet uygulaması. Platformlar arası mesajlaşma, böyle anlarda aklınıza gelen şeydir. Tabii ki, bununla hiç şansın olmadı, ama yakında değişebilir.
Bazen sadece bir veya birkaç kişi yüzünden bir sohbet uygulaması yüklediğimiz sık sık olur. Aynısı diğer uygulamalarda da olursa. Bu kalabalığı yönetmek için telefonunuza beş veya altı farklı sohbet uygulaması yüklemeniz gerekir.
Mountain View şirketi, yıllardır popüler bir sohbet platformu veya mesajlaşma uygulaması yapmaya çalışıyor ancak başarılı olamıyor. Bir zamanlar her Android telefona yüklenmiş olarak gelen Hangouts’u muhtemelen hâlâ hatırlıyorsunuzdur. Google Talk gibi başka isimler altında da mevcuttu. Alo ve Duo da vardı ama kısa yaşadılar ve şimdi onları zar zor hatırlıyoruz.
Google Mesajlar, birlikte çalışabilirlik özelliğiyle gelir
Alphabets’in en son mesajlaşma uygulamasına basitçe denir Google Mesajları. Bununla birlikte, çok daha popüler birçok hizmet olduğu gerçeği göz önüne alındığında, muhtemelen ilk etapta var olduğunu bile bilmiyordunuz. Veya belki de onu görmezden geldiniz veya cihazınızdaki varsayılan bir SMS uygulamasıyla karıştırdınız.
Arama motoru devi en son amacında başarılı olursa, bu uygulama bugün telefonlarla iletişim kurma şeklimizi temelden değiştirebilir ve “Platformlar arası mesajlaşmayı” başlatabilir. MLS (Mesaj Katmanı Güvenliği) standardını Android’in tam merkezine getiren Google Mesajlar, platformlar arası mesajlaşma olasılığının önünü açıyor.
Yalnızca WhatsApp kullandığınızı ve Viber, Telegram veya başka herhangi bir sohbet hizmetinde biriyle sohbet edebileceğinizi hayal edin. Bu bir peri masalı gibi gelebilir ama imkansız değil. E-posta ile bir benzetme yapın. Şirket etki alanınızla Gmail, Yahoo veya e-posta kullanıp kullanmadığınıza bakılmaksızın, bir adresten gelen iletiler diğerine ulaşacaktır. Binlerce nedenden dolayı doğrudan karşılaştırılamaz, ancak Google’ın Mesajlar ile elde etmeye çalıştığı şeyin bir tür mantıksal eşdeğeridir.
Platformlar arası mesajlaşma, tüm sohbet uygulamalarını birleştirir
Aynı şekilde çok da uzak olmayan bir geçmişte Google’ın benzer bir şeyi daha sonra Hangouts olarak adlandıracağı Google Talk hizmetiyle denediğini de göz ardı etmemeliyiz. Google Talk başlangıçta platformlar arası mesajlaşmayı sağlayacak bir hizmet olarak tasarlandı. Evrensel Jabber protokolünü temel alan Google Talk, MSN, Yahoo! Messenger ve hatta yine Jabber’a dayanan Facebook sohbeti. Dolayısıyla, geçmişte platformlar arası mesajlaşma vardı, ancak pek çok kişi bunun farkında değildi ve güvenli değildi.
Haftanın Gizchina Haberleri
Ne yazık ki, o sırada hiç kimse sohbet hizmetlerini Google Talk’a entegre etmek istemedi veya ilgilenmedi. Nedeni, örneğin Microsoft idi. MSN ve daha sonra Skype ile yazılım devi, pazar pastasının büyük bir bölümünü kontrol etti. Bağlantı, geçici bir çözümle teknik olarak hala yapılabilir durumdaydı. Ancak böyle bir oyun için, güvenli olmaktan çok uzak olan genel Jabber sunucularına bağlı olmanız gerekiyordu.
Ayrıca Cross-platform mesajlaşma farklı protokolleri birleştiren uygulamalar şeklinde de aramızdaydı. Farklı sohbet protokollerini arayüzlerine entegre edebilen Fring ve Nimbuzz’a sahiptik. Uygun bir çözümdü çünkü MSN, Skype veya Yahoo! çünkü Fring veya Nimbuzz bunu sizin yerinize yapar. Tabii bu çok uzun sürmedi çünkü o protokollere sahip olan şirketler yavaş yavaş API’leri durdurmaya başladı. Bu arada, bugün bildiğimiz yeni sohbet hizmetleri ortaya çıktı ve bu, Fring ve Ninbuzz’ın ortadan kaybolmasına yetti.
MLS standardı ve Platformlar arası mesajlaşma, AB düzenleyicilerini karşılayacaktır
Sohbet uygulamaları artık 10 veya 15 yıl önce hayal bile edilemeyen uçtan uca şifreleme kullanıyor. Şimdi, MLS standardı sayesinde, başlangıçta Google Mesajlar’daki diğer tüm uygulamalar tarafından kullanılabilecekti. Daha da önemlisi, Android işletim sisteminin çekirdeğinin bir parçası olarak gelir. Bu, şu anda uygulama katmanında sahip olduğumuzdan çok daha yüksek bir güvenlik düzeyinde gelir.
Google, MLS’yi kullanıma sunarak aynı zamanda en önemli AB düzenlemelerinden birini de karşılamış olacaktır. Bu, daha geniş bir “Dijital Pazar Yasası” nın bir parçasıdır. Bu yasa aynı zamanda Büyük teknoloji platformlarının iletişim protokolleri arasında birlikte çalışabilirlik üzerinde çalışmasını gerektirir. Platformlar arası mesajlaşma kesinlikle bunlardan biri. AB düzenlemelerini dikkate almamanın çok büyük cezalarla sonuçlanabileceğini gördük. Bunlar, Büyük teknoloji şirketlerinin yıllık toplam gelirlerinin %20’sine kadar çıkabilir.
Apple yine parti bozacak mı?
Olası para cezalarının boyutu ve AB pazarının önemi göz önüne alındığında, Google sonunda başarılı olabilir. Esas olarak durum 15 yıl öncesinden çok farklı olduğu için. Google, telefon pazarının dörtte üçünden fazlasını kontrol ediyor. Bu nedenle, kritik şirketleri MLS standardını kabul etmeye ikna etme yeteneğine sahiptir.
Ancak, iyi bilinen bir baş belası var – Apple. Cupertino şirketinin, iMessage sisteminin başkalarıyla herhangi bir şekilde temas kurmasına izin vermesi pek mümkün değil. Apple’ın bazı ülkelerde hizmetlerinin güvenlik seviyesini düşürmek yerine ceza ödediğini gördük.
Öte yandan AB’nin Apple’ı USB-C yuvası konusundaki inanılmaz inatçı duruşunu değiştirmeye zorladığını da gördük. Ayrıca, bu şimdi planlandığı gibi giderse, bundan dört yıl sonra tekrar çıkarılabilir piller görebiliriz.
Apple’ın Google’dan gelen herhangi bir girişimi kabul etmesine inanmak hala zor. Apple, Google’ın RSC protokolünün hepimizin istediği biçimde asla başarılı olamamasının ana nedeniydi. Ancak AB, Apple için çok önemli bir pazar. Dolayısıyla, düzenlemeler söz konusu olduğunda artık manevralara pek yer kalmıyor.
Bu hikaye nasıl bitecek zaman gösterecek. Ancak yine de platformlar arası mesajlaşma sohbet platformlarının mümkün olduğuna inanmak için yeterince umudumuz var.
[ad_2]