Yatak yarası pek çok hasta grubunun önemli sorunlarından bir tanesi. Özellikle de yatağa bağımlı olarak hayatını sürdürmek zorunda kalan kişiler için ciddi bir problem haline de gelebilir. Yatak yarası için bir tanımlama yaparsak 3-4 saat içerisinde başlayarak sabah uyandığınız da oluşmuş olarak karşınıza çıkabilir. Bu da bir gecede başlayıp tedavi için aylar geçecek bir zamanın başlangıcı demek olacaktır.
Yatak yaraları travmatik olduğu kadar hem hasta hem de hasta yakını için sıkıntılı bir süreçtir. Hekimler yatak yaralarını çok ciddiye alarak takip etmesi gerekir. Dolayısıyla burada pansuman süreci çok önemlidir. İsterseniz bu sıkıntılı sorun ile ilgili olarak neyin sebep olduğuna kısaca bir göz atalım.
Yatak yarasına ne sebep olur?
Yatak yarası tedavisi için öncelikli olarak sebebin ne olduğunu anlamak gerekir. Çünkü sebep ortadan kaldırıldığında sonuca ulaşabilmek daha kolay olacaktır. yatalak hastaların büyük bir bölümünde bu yaralar ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle de alttaki hastalık çok önemli. Örneğin şeker hastalığı olan bir hastanın sinir sistemi zayıftır dolayısıyla yattığı anda bu durumun ortaya çıkmaması gibi bir süreçten bahsetmek mümkün değildir. bu yüzden de öncelikli olarak şeker hastalığının tedavisine yönelik bir sürecin başlatılması gerekir.
Yatak yaraları genelde hastanın hissetmediği bölgede çıktığı için önceki süreci hasta çok fazla kontrol altında tutamaz. Dolayısıyla bu bölgelerde acı ve ağrı olmadığından dolayı sürecin ilerlemesi çok hızlı olur. İnsanlar sürekli olarak aynı pozisyonda kaldıklarında bir müddet sonra ağrı hissetmeye başlayacak ve pozisyon değişikliğine gideceklerdir. Yatalak hastalarda bu mümkün olmadığından dolayı kendisi fark etmeyecek ve sizin zaman zaman hastayı çevirmeniz gerekecektir. Yatalak bir hastaya bakan yakının bunu çok iyi bilmesi gerekir.
Önlem nedir?
Yatak yaralarında cildin temizliği de önemlidir. bu nedenle de günlük olarak bakımlarının yapılması gerekir. Özellikle yatak bölgesinin nemli bırakılmaması kuru tutulması gerekir.
Nem nasıl oluşuyor?
Nem insanın terlemesi ya da idrarı sonrasında olabilir. Yatalak kişiler idrarlarını yatakta yaptıklarından dolayı bezleri uzun süre dolu olarak kaldığında cilt nemlenmeye başlayacaktır. Dolayısıyla bu nem alttan kalça bölgesine doğru yayılır ve yatak yarasına neden olabilir. Yatalak kişilerin hareket ettirilmesi esnasında genelde uygulanan yöntem kolların altından tutularak yukarı doğru çekmektir. Ancak bu durum çok fazla devam ettiğinde ise cilt altı destek dokusu zarar görecektir. Bu da cildin alt dokuya tutunamayarak cilt yukarı çekildikçe alt doku sabit kalmaya çalışacaktır. Bu da yatak yarasına neden olabilecek bir durumdur.