Bowling Nedir?
Bowling, oyuna özel üretilmiş bir top ve 10 lobut (kuka, pin) ile oynanan, oyun hattının sonunda bulunan ve dizilişi kendine özgü ve standart olan lobutları, oyunun topu ile devirmeyi amaçlayan bir salon sporudur.
Daha sade şekilde anlatmak gerekirse, 10 lobut, bilgisayar destekli gereçlerle standartlaştırılmış belli bir şekilde dizilir. Oyuncu, oyun hattının başında, kendine uygun ağırlıkta bir topu seçer ve hattın başındaki çizgiyi geçmeyecek şekilde topu lobutlara doğru atar. Amaç, topun mümkün olan en çok sayıda lobutu devirmesidir. Lobutlardan bir kısmı ya da hiçbiri devrilmemiş olursa, oyuncu 2. atışını da gerçekleştirir. İkinci atışın ardından, sıra diğer oyunculara geçer. Topun atıldığı hattın iki yanı da, özel bir durum yok ise, açıktır. Yani, atılan top doğru bir şekilde gitmezse, kenarlardaki kanallardan oyun alanını kontrollü bir şekilde terk edebilir.
Birey ya da ekip halinde oynanabilen oyunun ana amacı, en çok sayıda lobutu devirerek en yüksek puanı alabilmektir. Her biri 2’şer denemeden oluşan toplamda 10 frame, bir oyun için oyuncuya tanınmış atış haklarını temsil eder. Oyuncu, bir frame’de, ilk atışında strike yapamazsa, 2. atışını yaparak o frame’i tamamlar. Sadece son frame’de, strike’tan sonra tekrar atış hakkı verilir.
Bu noktada, bir takım teknik terimlerin açıklamalarını da yazmak gerekir:
Strike: Oyun hattının sonunda bulunan tüm lobutların, frame’in ilk atışında devrilmesidir. Tüm lobutlar devrildiği için, frame’deki diğer atış yapılmaz. Sembolü X’tir.
Spare: Oyun hattının sonundaki tüm lobutların, frame’deki 2. atış sonunda devrilmesidir. Sembolü /’dir.
Split: İlk lobutun devrilmiş olmasının yanı sıra, aralardaki lobutların devrilerek hiç bir bağlantısı kalmayan 2 ya da daha fazla lobutun ayakta kalması olayıdır. Yani, iki uçta duran ve arasında yan yana olacak şekilde lobut bulunmayan iki ayrı lobut, bu duruma örnektir. Puan tablosunda ise, split olan atışta devrilen lobut sayısının kare veya dikdörtgen içinde belirtilmesi ile gösterilmektedir.
Yukarıda anlatılan oyun kuralları, bağlı olunan federasyonlara göre ufak çaplı değişkenlik gösterebilmektedir. Örneğin, 10 lobut ile oynama kuralı Türkiye’de geçerli iken, Dünya Bowling Federasyonu (WTBA), Uluslararası Bowling Federasyonu (FIQ) ve Avrupa Bowling Federasyonu (ETBF) tarafından belirlenmiş kurallar çerçevesinde oyun, 9 lobut ile de oynanabilmektedir.
Oyun hattının uzunluğu, 18,288 metredir. Bu uzunluk, hattın başındaki faul çizgisinden, ilk lobutun (1 numaralı pin) olduğu yere kadarki yatay mesafedir. Türkiye’de bowling, “Türkiye Bocce Bowling ve Dart Federasyonu” ve bağlı kurulları altında oynanmaktadır. Süper, 1, 2 ve 3. lig olmak üzere, toplamda 4 lig olarak ülkemizde oynanmaktadır.
Ayrıca, eğlence merkezlerinde bowling oynarken sadece özel ayakkabı giyme zorunluluğu bulunurken, resmi yarışmalarda erkekler için ayrı, kadınlar için ayrı kıyafet yönetmelikleri bulunmaktadır. Erkekler cepsiz kumaş pantolon, kot olmayan kanvas vb. pantolonlarla yarışabilirken, kadınlar şort, etek veya kumaş pantolon giyebilirler. Üst için ise, polo yaka düğmeli kısa kollu bowling tişörtü veya gömleği giyilmektedir. Kadınlarda, buna ek olarak, polo yaka düğmeli kolsuz tişörtler giymesi de mümkündür.
Bowling Salonu Açmak için KOSGEB Kredisi Almak
- KOSGEB tarafından ücretsiz olarak verilen uygulamalı girişimcilik kursuna katılmanız gerekmektedir. Bu kurs belirli dönemlerde ve farklı yerlerde verilmekte olup kurs duyuruları KOSGEB resmî web sitesi üzerinden yapılmaktadır.
- Kursu tamamladıktan sonra KOSGEB resmî web sitesi üzerinden üyeliğinizi tamamlayıp iş planı formunu doldurmanı gerekmektedir.
- İş planı formunda bowling salonunuzu nereye açacağınız, iş hakkında bilgileriniz, kısa ve uzun vadede iş alanınızdan beklentileriniz gibi ayrıntıları açıklamanız gerekmektedir.
- Ön başvurunuz olumlu sonuçlandığı takdirde KOSGEB uzmanları ile mülakata girmeniz gerekmektedir.
- Mülakat sırasında uzmanlara bowling salonu maliyeti için hazırladığınız planı, iş alanınızdan beklentilerinizi detaylandırmalı ve girişimci ruhunuzu kanıtlamalısınız.
- Mülakat değerlendirildikten sonra olumlu sonuç alırsanız 50 bin TL’ye kadar hibe desteğinden faydalanabilirsiniz. İş planınız için hibe miktarının yeterli gelmediği durumlarda KOSGEB tarafından sunulan 100 bin TL’ye kadar faizsiz kredi seçeneğinden yararlanabilirsiniz.
Bowling Salonu Maliyetleri 2018-2019
Bowling salonu açmaya kredi almak ve hibe destekleri için KOSGEB’e başvurmak mümkündür. Bowling her yaştan bireyin keyif alarak oynayabileceği, oyuna özel üretilmiş bir top ile özel dizilime sahip lobutların devrilebilmesi ile kazanabilen bir spordur. Bu sebeple her yaştan kişi tarafından tercih edilebilmekte ve bowling salonu açmak karlı bir iş seçeneği olabilmektedir. Bowling KOSGEB tarafından desteklenebilen bir iş fikri olarak, hazırladığınız iş planını sunup hibe ve faizsiz kredi seçeneklerinden faydalanabilirsiniz.
Bowling sevenlerin sayısının her geçen gün artması ve eğlenceli bir spor olmasından dolayı talepte büyümektedir. Bölge araştırmalarınızı iyi yaparak; eğlence merkezlerinde, AVM’lerde veya bağımsız alanlarda küçük veya büyük ölçülerde bowling salonu açarak karlı bir yatırım yapabilirsiniz. Bowling salonu ölçüleri, kurmak istediğiniz alana göre değişiklik göstermekle birlikte mini bir salon veya kapsamlı büyük bir salon açmanız mümkün olmaktadır.
Türkiye’de faaliyet gösteren ve bowling salonu kuran firmalar mevcuttur. Dilerseniz projenizi bu firmalarla yaparak profesyonel bir iş planı hazırlayabilirsiniz. Bowling salonu bayilik seçeneklerini araştırabilir ve franchising sistemine girerek iş yeri sahibi olabilirsiniz. İki yolda da özel bankalardan uygun faizli kredi seçeneklerine başvurabilir veya KOSGEB destekleri başvuruda bulunabilirsiniz.