NEDIR ?

Anorektal Manometre Nedir?

Anal kanal kaslarının fonksiyonlarının ve basınçlarının sayısal değerleri ve bulguları için, duyu ve basınç ölçümleriyle irdelenmesi önem taşıyor.

Anorektal manometrede, anal kanalın basıncı makatın içine yerleştirilen ve ucunda da ufak balon olan ince bir kataterle bilgisayar yardımıyla ölçülüyor. 

Başka bir deyişle, bağırsağın iyi çalışması, kişinin rahat tuvalete çıkması ve dışkısını rahatlıkla tutabilmesi için makat kaslarında ve / veya sinirlerinde herhangi bir bozukluk veya hasar olmaması gerekiyor.

Anorektal manometre testi ile anal kanalda bulunan kasların ve sinirlerin çalışıp çalışmadığını, işlevlerinin doğru yapılıp yapılmadığını ve gücünün yeterli olup olmadığını ölçülüyor. 

Nasıl Uygulanır?

Anorektal Manometre Nasıl Uygulanır?

Anal kanala 0.5 mm aralıklarla basınç ileticileri içeren özel kateterler (su perfüzyonlu sistem ya da balonlu basınç ileticileri) yerleştiriliyor.

Bu sayede anal kanal basınçları, çeşitli koşul ve manevralarla (sıkma, ıkınma, öksürme gibi) bilgisayar aracılığı ile inceleniyor ve kaydediliyor.

Kateterlerin en ucuna ilave edilen ve hava ile şişirilebilen bir balon yardımı ile rektumun genişlemeye karşı olan duyarlılık yanıtları inceleniyor. Bu sistemle incelenen veriler, pelvik taban hastalıklarının fonksiyonel yönünü ve ayırıcı tanısını sağlıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu