Nasıl Yapılır

Göbek Kordonu Bakımı Nasıl Yapılır?

Bebeğinizin kalan göbek kordonu parçası mavimsi-beyaz renkten siyaha doğru renk değiştirerek kuruyacak ve yaklaşık 2-3 hafta içinde düşecektir.

Temiz tutun

Sağlıklı bebeklerde göbek bağı düşene kadar herhangi bir şeyle silmeden kuru bakım yapılır. Eğer kordon, idrar veya kaka ile kirlenmiş veya yapışkan hale gelmişse su ve sabunla temizleyin ve iyice kurutun. Emici bir bez ya da kağıt ile ıslaklığını alarak ve havalandırarak kurumasını sağlayabilirsiniz. Göbekte kızarıklık, akıntı, kanama, şişlik, hassasiyet, pis koku olduğunda en kısa sürede hekiminize danışmalısınız.

Kuru tutun

Göbek bağının kuru kalmasının temeli hava ile temas etmesidir. Bu nedenle bebek bezini, göbek kordonu altında kalmayacak şekilde hafif aşağı doğru kıvırarak bağlayın. Yine sıcak havalarda, hava sirkülasyonunu arttırmak için tulum yerine göbeği açıkta bırakacak tişört kullanabilirsiniz.

Banyo süngerleri

Göbek bağı iyileşme sürecinde banyo süngerleri pratik olabilir. Düştükten sonra bebeğinizi bir bebek küvetinde yıkayabilirsiniz. Göbek bağı kendi kendine düşmelidir, siz koparmak için müdahale etmeyin.

Enfeksiyon belirtileri nelerdir?

İyileşme sürecinde göbek bağı kenarında çok az bir kan görmek normaldir. Göbek bağı düştüğü zaman, bir yaranın kabuğu ayrılmış gibi çok az kanama meydana gelebilir.

Göbek bağı ve tabanından irin gelmesi, kötü kokması, etrafında ki cildin kızarık ve şiş (ödemli) olması durumunda doktorunuza başvurabilirsiniz.

Göbek kordonu enfeksiyonu varsa acil tedavi enfeksiyonun yayılımını durdurabilir.

Göbek bağı kanamasının sebeplerinden biri “K vitamini eksikliği” olabilir. Doktorlar bu gibi durumlarda K vitamini takviyesi yaparak, kanamanın önüne geçebilir. Göbek bağı kordunu düştükten sonra, kanama devam ederse en kısa sürede konusunda uzman bir doktora danışılması tavsiye edilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu