Gezi & Tatil

Konya’da gezilecek yerler

1- Mevlana Müzesi ve Türbesi

Konya’daki inanç ve kültür turlarının önemli duraklarından Mevlana Müzesi ve Türbesi 1926’da açılan Türkiye’nin eski müzelerinden biri. Mevlana Celaleddin Rumi’nin türbesine ev sahipliği yapıyor. Mevlana Türbesi dışında Hürrem Paşa, Sinan Paşa, Fatma Hatun ve Hasan Paşa türbeleri de bulunuyor.

Göz alıcı mimarisi ve zengin koleksiyonlarıyla ünlü müzede Mevlana ve Mevlevilik hakkındaki eserlerin yanı sıra Anadolu Selçuklu, Karamanoğulları ve Osmanlı dönemine ait el yazmaları, kandiller ve antika müzik aletleri gibi objeler sergileniyor.

1276’da yapılan Mevlana’nın sandukasını da görmelisiniz. Geometrik desenler ve bitkisel motiflerle süslü sanduka keşfedilmeyi bekleyen bir kültür mirası.

Açık olduğu saatler: Haftanın her günü 09:00-17:30 saatleri arasında ücretsiz ziyarete açık olan Mevlana Müzesi ve Türbesi’nde bulunuyor.

2- Çatalhöyük

Konya’ya sadece 45 kilometre uzaklıktaki Çatalhöyük kültür ve arkeoloji tutkunlarını cezbediyor. 9.000 yıl önce inşa edildiği düşünülen bu yerleşim Cilalı Taş Devri ve Bakır Çağı boyunca faal bir bölge haline gelmiş. Yıl boyunca düzenlenen turlarla ziyaret edilen Çatalhöyük, 2012’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdi.

Uzun süredir kazı çalışmaları yapılan Çatalhöyük’te binlerce yıllık çanak-çömlek ve günlük eşyaları görebilir, taş odalar ve kaya mezarları arasında gezinebilirsiniz. Rehberli turlarla ilginç bilgiler edinebilir ve Konya Otogarı’ndan kalkan Çumra minibüsleriyle kolayca ulaşabilirsiniz.

3- Konya Tropikal Kelebek Bahçesi

2015’ten beri Konya’nın popüler yerlerinden olan Tropikal Kelebek Bahçesi turistlerin sıkça ziyaret ettiği bir merkez. 7600 metrekarelik alanı kapsayan bahçede, 100’e yakın farklı türde 20.000 bitki ve 15 farklı türde binlerce kelebek bulunuyor.

Çocuklara doğa ve bahçe eğitimi verilen kelebek bahçesinde birçok farklı böcek türü sergileniyor. Avrupa’nın en büyük kelebek uçuş alanına sahip olan Konya Tropikal Kelebek Bahçesi Selçuklu ilçesinde bulunuyor.

Açık olduğu saatler: Pazartesi hariç her gün 09:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

4- Aziziye Camii

Konya, birbirinden güzel onlarca camiye ev sahipliği yapıyor ve bu camiler içinde mutlaka görmenizi önerdiklerimiz arasında yer alan Aziziye Camii, 17. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edilen bir şaheser. Karatay ilçesinde Selimiye Caddesi üzerinde yer alan tarihi cami, ilk olarak 1676 yılında inşa edilmiş ve 1867 yılında Sultan Abdülaziz’in annesi Pertevniyal Sultan tarafından baştan yeniden tasarlanmış.

Son dönem Osmanlı mimari eserlerinden biri olması ile ayrı bir tarihi bir öneme sahip olan Aziziye Camii’nin başka bir önemli özelliği de Barok mimarisi ile klasik Osmanlı mimarisinin bir birleşimi olması. Hem mimarlık meraklılarının hem de tarih severlerin Konya’da mutlaka görmesi gereken yapılardan olan, tek kubbeli ve çift minareli inşa edilen Aziziye Camii, etkileyici mimari özelliklerini günümüze kadar korumayı başarmış bir tarihi hazine.

5- Karatay Medresesi ve Çini Eserler Müzesi

Konya’nın simgesi olan Karatay Medresesi Ferhuniye Mahallesi’nde Adliye Bulvarı’nda bulunuyor. 1251 yılında inşa edilmiş ve uzun yıllar eğitim merkezi olarak kullanılmış. Sille taşlarıyla yapılan medrese duvar ve tavan süslemeleri ve Selçuklu dönemi işçilikleriyle dikkat çekiyor.

1955’ten beri Çini Eserler Müzesi olarak hizmet veren Karatay Medresesi’nde tarihi yapıyı inceleyebilir ve binlerce çiniyle süslü müze koleksiyonlarını gezebilirsiniz.

Açık olduğu saatler: Pazartesi hariç her gün 09:00-16:45 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

6- Alaaddin Keykubat Camii

Alaaddin Keykubat Camii olarak da bilinen ve şehrin en sevilen tarihi gezi noktalarından Alaaddin Tepesi’nde yer alan Alaaddin Camii, Konya’nın en büyük ve en eski camisi olarak görülmeye değer bir eser. Sultanı 1. Rükneddin Mesud döneminde 1116 yılında inşa edilmeye başlayan ve I. Alâaddin Keykubad zamanında 1221 yılında tamamlanan etkileyici caminin avlusunda 8 tane Anadolu Selçuklu sultanın türbesini de ziyaret etme şansı bulacaksınız.

Anadolu Selçuklu dönemini yansıtan etkileyici ahşap ve taş oymaları ile süslenerek kesme taşlarla inşa edilen Alaaddin Camii, bulunduğu tepeden sunduğu panoramik Konya manzarasıyla da ziyaretçilerini büyülüyor. Camiyi gezdikten sonra sultanların türbelerini ve Alaaddin Tepesi’nin diğer etkileyici yapılarını da ziyaret edebilirsiniz.

7- Sultanlar Türbesi

Konya’nın simgesel yapılarından Alaaddin Camii’nin bahçesinde yer alan ve 8 tane Anadolu Selçuklu sultanının türbesini kapsayan Sultanlar Türbesi, her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Caminin iç avlusunda I. Mesut, I. Kılıçaslan, II. Rükneddin Süleyman, I. Gıyaseddin Keyhüsrev, I. Alâeddin Keykubad, II. Gıyaseddin Keyhüsrev, IV. Kılıçaslan ile III. Gıyaseddin Keyhüsrev’in on köşeli kesme taşlarla tasarlamış ve çarpıcı kubbeleriyle Selçuklu dönemi mimarisini yansıtan türbelerini ziyaret edebilirsiniz. Konya inanç ve kültür gezilerinin değişmez adreslerinden biri olan Sultanlar Türbesi, özellikle dini bayramlar ve kutsal günlerde tamamen doluyor.

8- İnce Minare Medrese

Konya’da İnce Minareli Medrese Selçuklu döneminin taş işçiliğine güzel bir örnek. 1254’te yapılan medrese, dini eğitimlere 19. yüzyıla kadar ev sahipliği yapmış. Kubbesi, ders odaları, kapısı ve çinili minaresiyle etkileyici bir mimari yapı.

Şimdi Taş Eserler Müzesi olarak kullanılan medresede Selçuklu ve Karamanoğlu dönemlerine ait süslemeler, kabartmalar ve figürler görebilirsiniz.

Açık olduğu saatler: İnce Minare Medrese pazartesi 10:00-18:00, diğer günler 08:00-18:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

9- Sultan Selim Camii ve Külliyesi

16. yüzyıl Osmanlı döneminden kalan bir tarihi yapı olan Sultan Süleyman Camii ve Külliyesi, Karatay ilçesinde Müze Alanı Caddesi üzerinde yer alıyor. 2. Sultan Selim’in Konya sancak beyi olduğu dönemde yapımına başlanan ve 1567 yılında yaklaşık 9 yılda tamamlanan mimari şaheser, klasik Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak ilgi gösteriliyor.

İstanbul’un en ünlü camilerinden Fatih Camii’ne mimari açıdan oldukça benzeyen Sultan Selim Camii etkileyici iç süslemeleri, yarım kubbesi, ahşap ve taş oymaları ile görülmeye değer güzellikte. Günümüzde de hizmet vermeye devam eden Sultan Selim Camii, özellikle dini bayramlar ve kutsal günlerde tamamen doluyor.

10- Alaaddin Tepesi

Konya’nın en etkileyici camilerinden biri olan Alaaddin Camii, 8 tane Anadolu Selçuklu sultanının türbesinin sıralandığı Sultanlar Türbesi, tarihi Alaaddin Çeşmesi ve etkileyici kümbetleri ziyaret edebileceğiniz Alaaddin Tepesi, 13. yüzyıla ait tarih kaynaklarda ünlü Yunan filozofu Platon’un mezarının bulunduğu yer olarak da geçiyor. Konya merkezinden kısa bir yürüyüşle veya toplu taşıma araçlarıyla kolayca gidebileceğiniz tepede hem tarihi hazineler hem de büyüleyici Konya manzaraları eşliğinde güzel bir gün geçirebilirsiniz.

11- Kyoto Japon Parkı

Konya ile Kyoto arasındaki kardeş şehir uygulamasından ötürü Kyoto Japon Parkı şehrin en ilginç ve egzotik noktalarından. Bu park, Japon mimarisi ve bitkileriyle sizi başka bir ülkede gibi hissettirecek türden. Selçuklu ilçesinde bulunan bu güzel parkta gölet, çiçekli bahçeler, kamelyalar ve kafeler yer alıyor.

Yazın gölette kayık ve sandalla gezebilir, Japonya kültürünü Konya’da yaşayabilirsiniz. Park, 2010’dan beri popüler ve Karani Caddesi’nde bulunuyor. Gölet kenarında Japon yemekleri sunan bir restoran da var.

Açık olduğu saatler: Her gün 08:00-23:30 saatleri arasında parkı ziyaret edebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu