GENEL

Bina güçlendirmesi nasıl yapılır ?

Bina Güçlendirmesi Nasıl Yapılır? Depreme karşı dayanıksız olarak görülen yapıların, konutların, evlerin ve iş yerlerinin güçlendirilmesi ve böylelikle olası zor durumlarda insan hayatını tehlikeye atmaması adına yapılan bina güçlendirme işlemleri günümüzde oldukça büyük bir yer tutmaktadır. Buna göre özellikle Türkiye’nin belirli noktalarının deprem bölgesi olarak değerlendirilmesi, tarihimizde yaşanan depremlerde görülen can kayıpları ve aynı zamanda gelecek depremlere karşı oluşan korku, bina güçlendirme çalışmalarının önemini arttırmıştır.   google

Bu sebeple de bina güçlendirmesi nasıl yapılır sorusu gündeme gelmiştir. Bu işlemin yapılabilmesi için belirli kurallar ve yöntemler izlenmektedir.

Bina Güçlendirme Nedir?

Bina güçlendirme genel anlamda bahsedildiği üzere bir yapının dayanıklı hale getirilmesi adına yapılmaktadır. Binanın temelleri ve dış cephesi üzerine yapılan çalışmalar sonucunda olası tehlikelere karşı insan hayatı korumaya alınmaktadır.

Uzman ekipler gönderilerek yapılan çalışmalar sonucunda her türlü yapının ne tür bir güçlendirmeye ihtiyacı olduğu anlaşılabilir ve bu durum hakkında bir önlem alınabilir. Oldukça önemli olan bu durum ile birlikte dayanıksız olarak inşa edilmiş ya da yıllara yenik düşmüş yapıların dayanıklı hale getirilmesi amaçlanmaktadır. Özellikle tarihi binalar, konutlar, mağazalar, cafeler, binalar ve iş yerleri için güçlendirme işlemleri yapılabilmektedir. Bu durum ise genel olarak binanın incelenmesi sonucunda karar verilecek bir durumdur.

Bina Güçlendirmesi Nasıl Yapılır?
Bina Güçlendirmesi Nasıl Yapılır?

Bina Güçlendirmesi Neden Yapılır?

Bina güçlendirmesi neden yapılır dediğimizde ise bu durum için en önemli sebep binaların içerisinde bulunan, yaşayan ve bu yerlerde çalışan kişilerin korkusuz hayatlarına devam edebilmesini sağlamaktır. Güçsüz binalar, en küçük depremlerde dahi hasar alabilecek ve bu sebeple ne kadar düşük şiddetli bir deprem olursa olsun birçok kişinin hayatını tehlikeye atabilecektir.

Özellikle büyük depremler sonrasında da bu prosedür uygulanmaktadır. Olası bir artçı depremde ya da gelebilecek depremlerde daha fazla hasar alarak yıkılabilecek ve tehlikeye mahal verebilecek olan binalar için öncelikle bir inceleme, bilgilendirme işlemleri yapılır ve daha sonrasında binanın en iyi şekilde güçlendirilebilmesi adına önemli çalışmalara başlanılır.

İlginizi Çekebilir – Alçı Sonrası Şişlik ve Morluk Nasıl Geçer?

Bina Güçlendirme Prosedürü Nedir?

Bina güçlendirmesi nasıl yapılır dediğimizde ise bu işlem için kullanılan yöntemler dışında belirli prosedürler öne çıkmaktadır. Bu prosedürler ise bina içerisinde ve dışarısında yapılan çeşitli çalışmalara yönelik olarak binanın nasıl en iyi şekilde güçlendirilebileceğini kapsamaktadır. Buna göre bina güçlendirme işlemleri için hazırlanan rapor içerisinde tamamen onarılması gereken durumlar ve parçalar yazılı olacaktır.

Özellikle binayı tutan demirler, beton dökülmeleri gibi durumlara dikkat edilmektedir. Geoteknik mühendisleri bina incelemesi sonrasında hazırlanan detaylı raporları izleyerek sorunlara yönelik uygun bir plan hazırlamaktadır. Böylelikle binanın güçlendirme işlemi başlar. Bu güçlendirme sırasında ise belirli yöntemlerden ve uygulamalardan yararlanılmaktadır. Bunlar, her bina için hasara bağlı olarak farklılaşabilmektedir.

Bina Güçlendirmesi Yöntemleri Nelerdir?

Bina güçlendirmesi yöntemleri nelerdir dediğimizde binanın almış olduğu hasara ya da yaşına ve olası tehlikelere bakılarak güçlendirilme yapılması gereken yönlerinin yansıtıldığı uygulamalara verilen isimdir cevabı karşımıza çıkacaktır. Buna göre bina güçlendirmesi yöntemleri şu şekilde sıralanabilecektir;

  • Mantolama ve gömlek geçirme yöntemleri
  • Çelik mantolama sistemi
  • Kolon mantolama yöntemi
  • Kanat ekleme yöntemleri
  • Betonarme mantolama
  • Epoksi enjeksiyon
  • Eski ve yeni betonları etkin biçimde kaynaştırma

Bu çeşitli teknikler ile birlikte bina olası tehlikelere karşı güçlendirilmiş olacak ve uzun seneler yıkılmadan ve herhangi bir tehlike yaratmadan ayakta kalabilecektir. Özellikle eski ya da depremden ya da rüzgardan hasar almış bir bina sahibiyseniz bu çalışmalara katılmanız oldukça önemlidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu