Nasıl Yapılır

KANAMALARDA İLK YARDIM NASIL YAPILIR ?

Kanamanın şiddetli olduğu hallerde acilen şu önlemleri alın

Yaralanan kısım başta değilse yaralıyı başı aşağıda olacak şekilde yatırın, bu önlem beyne kan gitmesini sağladığı için bayılmayı önleyecektir.

Kanayan bölgeyi, örneğin kolu ya da bacağı kalp hizasından yukarıda tutun.

Kanayan bölgeyi temizleyin ancak, yarayı kurcalamak, yaranın içindeki yabancı cisimleri uzaklaştırmaya çalışmaktan kaçının.

Kanayan yerin üzerine temiz bir bezle basınç (tampon) uygulayın.

Kanama duruncaya kadar basınç uygulayın, kanama durunca bir flasterle tamponu sabitleyin ya da bir bezle (sargı bezi) sarın.

Kanama basınç uygulamasıyla durmuyor ve bezin üzerine çıkıyorsa, bezi değiştirmeyin, üzerine bez ekleyin.

Kanama devam ediyorsa, kanayan kısmın üst tarafı yani kalbe yakın olan kısmından bir bezi sarın, ucunu düğümleyin ve arasına bir çomak veya kalem gibi bir şey sokarak burmaya başlayın (Turnike). Kanama durunca daha fazla sıkmadan 8-10 dakika süreyle böyle bekleyin. Bu kadar bekledikten sonra 1-2 dakika için gevşeterek dokuların kangren olmasını önleyin, kanama devam ediyorsa tekrar sıkın. Bir yandan da yaranın üstüne basınç uygulamaya devam edin.

Yaralıyı en yakın sağlık kuruluşuna nakledin.

VÜCUT DELİKLERİNDEN KAN GELMESİ

Kadınların adet kanamaları dışında herhangi bir vücut deliğinden kan gelmesi normal değildir, müdahale edilmesi gerekir.

Burun kanaması: Çarpmaya bağlı olarak görülebileceği gibi kendinden de başlayabilir. Başı öne eğerek her iki burun kanadını sıkıştırarak 15-20 dakika kadar basınç uygulanır. Durdurulamıyorsa bir sağlık kuruluşuna başvurup tampon uygulanması gerekebilir.

Öksürükle kan gelmesi: Öksürüğün ardından ya da balgama karışık halde parlak pembe renkli ya da köpüklü kan gelmesi halinde genellikle bronşlarda bir sorun düşünülür. Böyle durumda hastanın bir sağlık kuruluşuna ve hele kanama şiddetliyse acilen bbaşvurması gerekir.

Makattan kan gelmesi: Makattan kırmızı kan gelmesi kalınbağırsağın son kısımları ya da makattaki bir sorunu düşündürür. Katran gibi siyah dışkı ise sindirim sisteminin daha üst kısımlarındaki kanamayı düşündürür, hastanın bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekir.

İdrar yolundan kan gelmesi: Böbrek, mesane (idrar kesesi) veya idrar yolunun herhangi bir kısmında taş, tümör ya da iltihap gibi oluşumları düşündürür. Hastanın bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekir.

Vajinal kanama: Ay hali dışında ve hele gebelik sırasında kanama olması normal değildir. Gebelikte kanama düşük olma ihtimalini düşündürür, acilen bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. Bunun dışındaki kanamalar hormon düzensizliği, iltihap tümör gibi durumlara bağlı olabilir, bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu