Dini

Şükür Kurbanı Yenir Mi?

Şükür kurbanı ile ilgili bilgiler arasında en çok araştırılan sorulardan biri bu kurban etinin kimlerin yiyebileceği sorusudur. Şükür kurbanı adak kurbanından farklı özelliklere sahip olduğu için, şükür kurbanı etinden yemeniz dinen bir sorun oluşturmaz. Adak kurbanında eti yemek dinen uygun değildir. Hatta yenildiği takdirde etin bedeli yoksula dağıtılır. Fakat şükretmek amacı ile kesilen kurbanları, aile üyeleri de yiyebilir.

Adak ve Şükür Kurbanı Arasındaki Fark Nedir?

Özetleyecek olursak en büyük fark; niyet ve etin dağıtılmasına dair esaslardaki değişikliklerdir diyebiliriz. Dini açıdan bu durum değerlendiğinde ise; kurban etinin yine yoksul insanlara dağıtılması da sevap veren davranışlardan sayılmaktadır. Dileyen tamamını dağıtabilir.

Şükür kurbanı, akika kurbanıyla karıştırılmamalıdır. Akika kurbanı evlat için kesilen kurbandır ve belirli bir kuralı vardır.

Şayet doğan çocuğunuzun sağlığına şükür amacıyla bir kurban kesmek isterseniz, dilediğiniz şekilde kurban kesebilirsiniz. Bu sizin isteğinizle kesilmektedir. Akika, dinen belirli bir düzende önerilen kurbandır. Çocukların varlığına şükretmek için şükür kurbanı kesebilirsiniz.

Şükür Kurbanı Duası ve Namazı

Kurban kesen kişinin kesim sonrasında şükür kurbanı namazı kılmasının büyük sevabı vardır. Şükür namazı 2 rekat olarak kılınır. Nafile namazlar arasında yer alan şükür namazları, güzel bir haber alınca da kılınır. Kötü bir durumu kazasız belasız atlatınca da kılınır. Şükür kurbanı niyetinden sonra şükretmek için namaz kılınarak bu ibadet yerine getirilir.

Şükür kurbanı namazı ile ilgili şu hadisi de eklemek gereklidir:

“Kurbanınızı kestiğinizde elinizdeki bıçağı bırakın. Sonra iki rekat namaz kılın. Müslümanlardan hangi kimse bu iki rekat namazı kılar da Allahü Teala hazretlerinden bir şey isterse; Allahü Teala hazretleri elbette o kimseye istediği şeyi verir.”

Namaz esnasında 1. rekattan sonra Kevser suresi; 2. rekattan sonra ise İhlas suresi okunmalıdır. Namazdan sonra ise şükür kurbanı duası okunmalıdır:

“Allahümme hazel-kebşü, (ev haze’lbakaru,ev hazel-ma’zü)minke ve leke ve ileyke. Fetekabbel min İbrahime Halilike ve ismaile zebnihıke ve Muhammedin habibike bifazlike ve cu’dikeve keremike ya ekramel-ekramin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu